Kökshäxans matrecept
Det här är kökshäxans sida. Det är en sida som jag hoppas att ni alla vill vara med och bidra till. Skicka det ni vill dela med er av till mig så lägger jag upp det åt er. Som vanligt sänder ni det till curatora(at)nerthus.se
Dipp till grönsaker, kött och bakad potatis
Omanas fröknäcke
Ställ ugnen på 150 grader
½ dl Linfrön ½ dl Sesamfrön 1/4 dl Pumpakärnor 3/4 dl Solroskärnor 2 dl Majsmjöl, eller polenta 1 krm Salt ½ dl Olivolja 2½ dl Kokande vatten
Blanda allt och bred ut på en plåt med bakplåtspapper Strö över Rosmarin, Flingsalt eller örter
Ställ in i övre delen av ugnen i 70 minuter. Kolla att den är helt torr innan du tar ut den. Det brukar räcka med 70 minuter
Pastagratäng veg eller inte
300 g tagliatelle
200 g fryst eller färsk hackad spenat
500 gr keso naturell
3-4 dl mjölk eller gräddmjölk
1 krm svartpeppar
1 krm riven muskotnöt
2 vitlöksklyftor
2 dl lagrad riven ost
(1 pkt bacon)
Strimla baconen och stek knaprigt. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen Tina den frysta spenaten och krama ur vattnet Rör ihop spenat, keso, (bacon), mjölk, salt, peppar och muskot Pressa ner vitlöken.
Blanda spenat och keso-blandningen med pastan Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form Strö över ost Gratinera i ca 30 minuter 225 grader
Dipp till grönsaker, kött eller bakad potatis
Den här röran gjorde jag från början till köttfondue men efter att jag gick över till att vara fuskvegis upptäckte jag att den var god även till grönsaker, framför allt söta grönsaker som t ex morötter eller blomkål. Den passar även bra till en bakad potatis. Proportionerna får ni kanske mixtra lite med eftersom jag alltid gjort den "på en höft".
1 stor finhackad röd eller gul lök
1-1½ dl majonäs (tycker man att majonässmaken är för stark kan man späda den med t ex yoghurt, grädde eller gräddfil, jag har provat alla varianterna och de passar ungefär lika bra).
1-1½ krm salt
1-3 tsk sambal oelek (smaka dig fram till rätt styrka)
1-3 msk sweet chili (smaka dig fram även här)
Rör ihop och låt stå minst 30 min. innan det är dags att äta. Håller sig ca 1 vecka i kylskåpet.
Nerthus vegogryta
2 dl okokta kikärter (eller ca 4 dl färdiga)
6 dl vatten
2 lagerblad
---
1 purjolök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul lök
2 dl tärnad palsternacka
2 msk smör eller olja
2 lagerblad
1 burk krossade tomater
½ burk vatten
rivet skal av ½ apelsin
saften av hela apelsinen
½-1 tsk salt
2 tsk timjan
(ev 1 hackad chili)
1 buljongtärning
Peppar efter smak
Gör så här:
Lägg kikärterna i blöt i vatten 8-10 timmar. Koka dem mjuka i 6-8 dl vatten tillsammans med lagerbladen i ca 30 minuter.
Hacka purjo, paprika och lök. Fräs dem tillsammans med palsternackan. När löken är glansig tillsätt lagerblad, tomater, vatten, (chili) och buljongtärning. Låt puttra ca 5-10 minuter. Häll i kikärtor, apelsin, timjan samt salt och peppar efter smak. Låt puttra ytterligare 5 minuter.
Servera med ett gott bröd eller ris. En gryta är oftast godare om den får stå och mogna till dagen därpå eller frysas in. Du kan om du vill byta ut hälften av kikärtorna mot 350 g brynt köttfärs.
Hemmagjord Bregott
½kg smör
3,25 dl rapsolja eller annan smaklös olja
2 msk vatten
lite salt gärna havssalt
Låt smöret bli rumstempererat. Skiva upp det i mindre bitar och lägg i mixer. Häll ner övriga ingredienser och mixa till en slät massa. Fyll på i mindre byttor och lägg i frysen. Smöret ska inte stå framme eftersom det blir nästan rinnande. Inga E-medel eller andra konstigheter.