Myter och missuppfattningar

Det finns mängder med myter och missuppfattningar om wicca och andra hedniska religioner, de flesta skapade av folk som

a) inte vet bättre

b) aldrig har tagit sig tid är lära sig sanningen

Här är några av de vanligaste felaktiga påståenden som folk får höra om wicca och modern hedendom.

 

 

 

Wicca är en kult

Definitivt inte, åtminstone inte mer än vad kristendomen eller någon annan religion är. Det kan finnas konstiga personer som är wicca men det finns konstiga personer inom alla religioner. Wicca är förvisso en relativt ny religion men den baseras på forntida utövningar. Den är dessutom juridiskt erkänd i många länder, om än inte alla. En wicca har samma religiösa rättigheter som personer i andra andliga vägar. Vissa kan bli förvirrade eftersom ett ord som ofta associeras med wicca är ”ockult” vilket betyder hemlighet eller mysterium.

 

 

 

Wicca dyrkar djävulen

Nej, satan eller djävulen är ett kristet påfund och wiccaner varken tror på hans existens eller dyrkar honom. Vi tror överhuvud taget inte på att gudomen är bestraffande och hämdlysten. Däremot tror vi på att mörkret eller det negativa behövs lika väl som ljuset och det positiva. Vi tror på att vi genom mörkret utvecklas. När vi har det bra har vi en förmåga att bara luta oss tillbaka och stagnera medan när vi upplever negativa händelser så börjar vi på en gång arbeta för att komma ur den situationen. Därigenom utvecklas vi och får ökade kunskaper.

 

 

 

Alla wiccaner är med i sexorgier

De flesta hedningar är ganska liberala angående sexualiteten. Vi bryr oss inte om vem/vilka du sover med så länge alla som är involverade är vuxna och har gått med på det. Vi bryr oss heller inte om du är hetero, qbt-person, polygamist eller något annat. Vem du har samlag med, hur ofta och på vilket sätt är din ensak. Vi hoppas bara att vad du än gör så gör du det med ansvar. Det finns en del wiccagrupper som utför åtminstone en del ritualer skyclad (naken), men det finns inga sexuella tankar bakom det, utan tanken att vi föds nakna och därför är nakenhet något naturligt. Ett krav bör dock alltid vara att det är valfritt om man vill delta i ritualen skyclad.

 

 

 

Ni använder en satanistisk symbol

Pentaclen (en femuddig stjärna) är en symbol inom wicca och även andra hedniska traditioner. Den symboliserar de fyra klassiska elementen – luft, eld, vatten och jord så väl som det femte elementet som är anden eller jaget. Vissa skiljer på hur stjärnan ligger – om du har den liggandes som bilden visas är det en wicca symbol och om den är upp och ner, är det satanisternas symbol. Dock ska det tilläggas att även vissa wiccatraditioner använder den upp och ner vänd.

 

 

 

Wicca kastar trollformler

I både wicca och många andra hedniska traditioner anses användandet av magi som något naturligt. Det är dock inte samma magi som man ser i Harry Potter. De flesta magiska formler görs i form av en bön som man som regel själv har skrivit och som inkluderar att rikta viljan och avsikten. Vi ber gudomen om att få stöd i det vi vill åstadkomma. Det är dock viktigt att påpeka att du själv måste göra jobbet, dvs det går inte att be om t ex ett nytt arbete och sedan sätta sig och vänta på att det arbetet ska dyka upp, du måste själv aktivt söka arbete, om du vill ha det. Däremot kan gudomen hjälpa dig att lättare få det. De flesta wiccaner använder sig av trollformler för saker som t ex healing, personlig utveckling, överflöd. Magi är alltså ett verktyg som används tillsammans med den vardagliga världens verktyg.

 

 


Finns det någon skillnad mellan wicca och annan hedendom

Nästan alla wiccaner är hedningar men alla hedningar är inte wiccaner. För att krångla till det ännu mer så är det så att vissa personer är häxor men varken wiccaner eller hedningar. Det är säkert förvirrande men orsaken är att hedning mer ska ses som en övergripande term för en grupp med olika andliga vägar. Det är inte olikt det du kan hitta inom kristendomen där du finner protestanter och katoliker, pingstvänner, Jehovas vittnen, livets ord etc.

Tillbaka

 


Välkommen till www.nerthus.se

 

Mer om Wicca

Myter

Etik

Manifest

9 Principer

Högtid / Sabbat

Månceremoni / Esbat

Vem är präst / prästinna

Wiccan Rede

 

 

Besök gärna vår Facebooksida som heter Nerthus, den är öppen för alla.

 

  

RITUALER

Vi kommer att ha olika ritualer online så att vi kan göra saker tillsammans även om vi kanske bor långt ifrån varandra eller av annan anledning inte kan träffas.

Vi firar Skördefesten torsdagen den 21 seprember kl 20.00. Välkomna till vårt ritualrum.

Dessa online-ritualer sker via en chat.
Gå till Ritualer online uppe i rubriklisten så hittar du mer information och länken till chatten längst ned på den sidan.

 

NYHETSBREV

Vill du ha information om när det händer något nytt? Anmäl dig här.

OBS! detta är inte detsamma som att bli medlem i Nerthus 

 

Länkar för mer information

Länkar till medlemmars hemsidor


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)